Banner Πανω
 
 
 

Σε ηλικία 80 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης, ο οποίος

νοσηλευόταν εδώ και καιρό στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», καθώς έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού και καρδιακή ανεπάρκεια.

Πέθανε έπειτα από μακρά νοσηλεία αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας με εισαγωγές σε νοσοκομεία. 

Η κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης στις 5.30 μμ.

Χθες βράδυ η κατάστασή του επιδεινώθηκε, ενώ πριν λίγες μέρες είχε βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρέμενε εξαιτίας της σοβαρής λοίμωξης.

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο για το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού. «Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Αντρέα...» έγραψε η Κατερίνα Φίνου σε ανάρτησή της στο twitter.

Με το παρακάτω μήνυμα η γυναίκα του ηθοποιού τον αποχαιρέτησε.

Ήταν ένας από τους πιο γοητευτικούς και διάσημους ηθοποιούς της γενιάς του, ενώ στην ιστορία έμεινε το σλόγκαν «Κορίτσια ο Μπάρκουλης».

Μια κοπέλα σε μια παρέλαση στο Καλλιμάρμαρο όταν τον είδε, φώναξε τη συγκεκριμένη φράση, που έμεινε στο πέρασμα των χρόνων.

Εμφανίστηκε σε πάνω από 100 ταινίες, παίζοντας πρωταγωνιστικούς και κυρίως δεύτερους ρόλους σε ταινίες τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου.

Για κάποιο μικρό διάστημα έζησε στις ΗΠΑ όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά και με το τραγούδι.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο το 1956. 

Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση, την ίδια χρονιά, ήταν στο έργο του Ζ.Ανούιγ, «Κορυδαλλός» στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». 

Από τότε και για μία εικοσαετία περίπου (έως το 1973) υπηρέτησε τα περισσότερα θεατρικά είδη (εκτός από το αρχαίο δράμα), κλασικούς, σύγχρονους -Έλληνες και ξένους- συγγραφείς, υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης.

Ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60 Ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60 |

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, εμφανίστηκε σε περίπου 80 θεατρικά έργα.

Από τους σπουδαιότερους ρόλους του ήταν αυτός του «Κυρίου» του Μπ. Τσικληρόπουλου, στο θέατρο «Στοά» (1986) μαζί με το «Σλουθ» του Αν. Σάφερ (Μίλο Τιντλ) στο θέατρο «Αλάμπρα» (1988) και το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπ. Σω ως Έκτωρ Χασάμπαϊ (Εθνικό Θέατρο, 1983-84).

Η «Καρυδόπιτα» με την Κ. Αναλυτή στο θέατρο «Αναλυτή» ήταν από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, καθώς τα προβλήματα της υγείας του του στέρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες την επαφή του με το «σανίδι».

Στον κινηματογράφο , από το 1957 που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης, στην «Μαρία Πενταγιώτισσα» έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι οι ακόλουθες:

« Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Μουσίτσα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η θεία μου, η χίπισσα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το τρελοκόριτσο», «Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα», «Το παραστράτημα μιας αθώας»,«Ένας βλάκας και μισός», «Η σταχτοπούτα», «Χριστίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Έγκλημα στην Ομόνοια», «Το δόλωμα», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Κρίμα το μπόι σου», «Η εφοπλιστίνα», «Μ’ αγαπάς;»

Συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του (Ντ. Ηλιόπουλος, Β. Κύρου, Μ. Αρώνη, Χρ. Ευθυμίου, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Σ. Γιούλη, Μ. Μυράτ, Γ. Φέρτης, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Κοντού, Μ. Χρονοπούλου, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλος, Αλ. Λαδικού).

Τέλος, στην τηλεόραση έπαιξε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1991), «Αμαρτίες γονέων»(1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας». Ακόμη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέχειες.

Φιλμογραφία:

1957    Μαρία Πενταγιώτισσα
1957    Τρία παιδιά βολιώτικα
1958    Όλα για το παιδί της (Είμαι το παιδί σου μανούλα)
1958    Ο Μιμίκος και η Μαίρη
1958    Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα
1958    Μακριά από τον κόσμο
1958    Το κορίτσι της αμαρτίας
1958    Οι καβγατζήδες
1958    Έρωτας στους αμμόλοφους
1958    Διακοπές στην Αίγινα
1958    To τρελοκόριτσο
1959    Ο Θύμιος τα’ κανε θάλασσα
1959    Πσιτ…κορίτσια!
1959    Το παραστράτημα μιας αθώας
1959    Όταν το μίσος κυβερνά
1959    Ναυάγια της ζωής
1959    Η μουσίτσα
1959    Η λίμνη των στεναγμών
1959    Ο Γιάννος και η Παγώνα
1959    Ένας βλάκας και μισός
1959    Έγκλημα στο Κολωνάκι
1959    Μπουμπουλίνα
1959    Ανθισμένη αμυγδαλιά
1960    Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών
1960    Στρατιώτες δίχως στολή
1960    Η Σταχτοπούτα
1960    Το νησί της αγάπης
1960    Δον Ζουάν για κλάματα (Μωρό μου)
1960    Μετά την αμαρτία
1960    Λύτρωσε με αγάπη μου
1960    Το κορίτσι του δρόμου
1960    Κασσιανή υμνωδός
1960    Χριστίνα (ταινία)
1960    Το αγόρι που αγαπώ
1960    Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα
1961    Στο κατώφλι της αμαρτίας
1961    Τα νιάτα θέλουν έρωτα
1961    Μην κλάψεις για μένα
1961    Ματωμένα στέφανα
1961    Μάνα μου, παραστράτησα
1961    Καραγκούνα
1961    Ήρθες αργά
1962    Πεζοδρόμιο
1962    Όταν ξυπνά το παρελθόν
1962    Κλάψε φτωχή μου καρδιά
1962    Υπέροχη οπτσία
1962    Ο γερο-Δήμος (Καταραμένη γενιά)
1962    Εξομολογήσεις μιας μητέρας
1962    Η ελληνίδα και ο έρωτας
1962    Έγκλημα στην Ομόνοια
1962    Ο διάβολος και η ουρά του
1962    Αγνή και ατιμασμένη
1962    Αγάπη γραμμένη με αίμα
1962    Μην είδατε τον Παναή (Καταζητείται ο Βέγγος,Βέγγος, ο τρεχάλας)
1963    Τον βρήκαμε τον Παναή
1963    Μάνα, γιατί με γέννησες (Έτσι ήταν η ζωή μου)
1963    Λίγο πριν ξημερώσει
1963    Η καρδιά της μάνας
1963    Φυγή
1964    Τρία κορίτσια από το Αμέρικα
1964    Σχολή για σοφερίνες
1964    Ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατο
1964    Το δόλωμα
1964    Αλύγιστη στη ζωή
1965    Και οι… 14 ήταν υπέροχοι
1966    Ο ξυπόλητος πρίγκιπας    Ελ Ρασίντ
1978    Κρουαζιέρα του τρόμου
1966    Κοινωνία ώρα μηδέν
1966    Τζένη-Τζένη
1967    Βίβα Ρένα
1967    Ο σπαγκοραμμένος
1967    Μιας πεντάρας νιάτα
1967    Κονσέρτο για πολυβόλα
1968    Πολύ αργά για δάκρυα
1968    Όλγα, αγάπη μου
1968    Το μαύρο στάχυ (Παλάτια στην άμμο)
1968    Στα σύνορα της προδοσίας
1969    Το σταχολόγιο
1969    Όταν η πόλις πεθαίνει
1969    Ησαΐα μη χορεύεις
1969    Γυμνοί στο δρόμο
1969    Ένας άφραγκος Ωνάσης
1969    Αστέρια στο βούρκο της ακολασίας
1969    Ο Άγιος Νεκτάριος
1970    Η ζούγκλα των πόλεων
1970    Η θεία μου η χίπισσα
1970    Πρόκλησις
1970    Ο προδότης πρέπει να πεθάνει
1970    Μια ζωή χωρίς αγάπη
1970    Μια τρελή τρελή σαραντάρα
1970    Κρίμα το μπόι σου
1970    Ένας τρελός γλεντζές
1971    Ζητείται επειγόντως γαμπρός
1971    Υπερήφανοι αετοί
1971    Ιδιωτική μου ζωή (Μεγάλη ζωή)
1971    Ένας υπέροχος άνθρωπος
1971    Η εφοπλιστίνα
1972    Πιο θερμή και απ’ τον ήλιο (Μπρος πίσω, Επιστροφή στην μοναξιά)
1972    Έρωτας και προδοσία
1972    Ο εχθρός του λαού
1972    Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα (Διαμάντια στο γυμνό κορμί της)
1973    Τα παιδιά των λουλουδιών (Ληστεία στο καζίνο της Ρόδου)
1973    Ένα ελεύθερο κορίτσι (Ένα φανταστικό κορίτσι)
1973    Οι απάνθρωποι
1974    Σπίτι στους βράχους
1978    Η βαλίτσα του παπά
1982    Η ερωμένη
1989    Μ’ αγαπάς;
2001    Αλέξανδρος και Αϊσέ

http://www.efsyn.gr


Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: kapsalisharis@yahoo.gr