Στο επίκεντρο τα αδέσποτα και οι λύσεις

 

Μια σειρά από προτάσεις για την διαχείριση των αδέσποτων ζωών συζήτησε η διαπαραταξιακή επιτροπή, που συνεδρίασε με προτροπή του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Χαράλαμπου Μπρέχα. Η επιτροπή όπως δήλωσε ο κ. Μπρέχας,  επεξεργάστηκε τις προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν στον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις μεταξύ άλλων αφορούν:

Έλεγχος δεσποζόμενων από την Ελληνική Αστυνομία (αυτή τη στιγμή δεν έχουν scanner).

Επανένταξη των ζώων μέσω της πενταμελούς επιτροπής ακόμη και όταν αυτά έχουν διαχειριστεί από φιλόζωους πολίτες. (έχει παρατηρηθεί ότι φιλοζωικά σωματεία επανεντάσσουν διαχειρισμένα ζώα από τους ίδιους στο Πανεπιστήμιο και Νοσοκομείο όπου απαγορεύεται από το Νόμο).

Εφαρμογή για τη σήμανση όπως προβλέπεται από τους κτηνιάτρους για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς όπως ήδη προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται. (κανένα ζώο δεν πρέπει να βγαίνει από κτηνιατρείο χωρίς να έχει γίνει ηλεκτρονική σήμανση)

Χρηματοδότηση των Δήμων για την δημιουργία καταφυγίων πιο φθηνών προδιαγραφών ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν. (το καταφύγιο του Δήμου μας κόστισε 600.000,00 ευρώ την στιγμή που το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου π.χ. Ζίτσας ή Σουλίου δεν ξεπερνά τις 350.000,00 ευρώ. Σήμερα η πολιτεία γι’ αυτό το θέμα δίνει 600.000,00 ευρώ για όλους τους Δήμους της Ελλάδας) – περιγραφή στο άρθρο 13-.

Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται το τάισμα των αδέσποτων παντού όπως ισχύει σήμερα γιατί αυτό δημιουργεί αγέλες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στους πολίτες, αφού θεωρούν την περιοχή δική τους και καθένα που περνάει από εκεί εισβολέα. (καθημερινά βλέπουμε τι γίνεται στο Πανεπιστημίο και το Νοσοκομείο όπου ταΐζουν μέσα στις αίθουσες το εστιατόριο, την βιβλιοθήκη. Πήραμε 150 και γύρισαν).

Αποποινικοποίηση των υπευθύνων οργάνων των Δήμων που ασχολούνται με αυτό το θέμα. (Κατηγορούμαστε για πρόκληση σωματικών βλαβών όταν κάποιο αδέσποτο δαγκώσει κάποιον πολίτη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ένα αδέσποτο που έχει διαχειριστεί μετά από κάποιο διάστημα. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι ότι δεν γεννάει, είναι εμβολιασμένο και ηλεκτρονικά σημασμένο.

Αποσύνδεση της πρόσληψης κτηνιάτρων από την γενικότερη απαγόρευση προσλήψεων και την άμεση πρόσληψη από τους Δήμους κτηνιάτρων και την δημιουργία κτηνιατρικής υπηρεσίας σε κάθε Δήμο. (μνημονιακή υποχρέωση να μην γίνουν προσλήψεις).

Σύνταξη μελέτης για την πυκνότητα των ζώων, ώστε να ξέρουμε που μπορούμε να επανεντάξουμε ζώα, που έχει πολλά και που όχι. (κορεσμός σε όλο το Δήμο και τα ήδη διαχειρισμένα ζώα δεν ξέρουμε που να τα επανεντάξουμε).

Άμεση πρόβλεψη για την χρήση αναισθητικού όπλου (Υπάρχουν κάποια τόσο άγρια που το συνεργείο περισυλλογής αδυνατεί να περισυλλέξει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει νομικό κενό και κανείς δεν αναλαμβάνει).

Τα ζώα που πάσχουν από λεισμάνια χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να παραμείνουν στο καταφύγιο ανατρέποντας αυτό που ο νόμος λέει ότι το καταφύγιο είναι χώρος προσωρινής κράτησης (ακριβή θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα). Μετά από συζήτηση με τον κτηνιατρικό σύλλογο δεν θεραπεύεται η λεισμανίαση και εφόσον δεν υπάρχουν ειδικά κλουβιά αποτελούν κίνδυνο και για υπόλοιπα ζώα. Να οριστεί ανώτατο όριο παραμονής κάτι που είναι αόριστο στον υπάρχον νόμο.

Προσδιορισμό ποιους θεωρεί ο νόμος ειδικούς για να αναλάβουν το συνεργείο περισυλλογής

Πρέπει να είναι εκπαιδευτές – κτηνίατροι;

Τι πρέπει να είναι γιατί καταγγελλόμαστε από τα φιλοζωικά σωματεία ότι αυτοί που ασχολούνται είναι άσχετοι.

Ποιοι είναι σχετικοί και με ποια κριτήρια;

Η απόφαση για τα ζώα που είναι επιθετικά να παίρνεται πλειοψηφικά από την πενταμελή επιτροπή και όχι με ομόφωνη απόφαση ή να παίρνεται αποκλειστικά από την τριμελή όπου απαρτίζεται από τρεις κτηνιάτρους.

Δημιουργία περιφραγμένης περιοχής τουλάχιστον 15 στρεμμάτων όπου θα είναι χωρισμένη σε τρία κομμάτια και θα παραμένουν εκεί χωριστά τα αρσενικά, θηλυκά, κουτάβια και δεν θα γίνονται επανεντάξεις από εκεί παρά μόνον υιοθεσίες. Στους χώρους αυτούς ο Δήμος θα φροντίζει για τροφή νερό και χώρο που θα προφυλάσσονται από το κρύο, βροχή, ζέστη. Μεγάλα σπιτάκια που θα ζουν όλα μαζί ίσως και δύο στην κάθε περίφραξη ώστε να αποφεύγονται πιθανές διεκδικήσεις του χώρου από αγέλες που είναι στη φύση του σκύλου ότι θα δημιουργηθούν. Καμία σχέση με την υπάρχουσα νομοθεσία που προβλέπει κελιά 4Χ2 μέτρα και μόνο ένα σκύλο. Ίσως 10Χ15 μέτρα για την κάθε περίφραξη με τσιμεντότουβλο ή τούβλο, τσιμέντο στο δάπεδο και ξύλινα πατάρια υπερυψωμένα για αποφυγή υγρασίας στο ύψος των 50 cm. Η στέγη μπορεί να είναι από τσίγκο. Είναι άμεση λύση γιατί έτσι δίνεται η δυνατότητα να μαζευτούν τα αδέσποτα ζώα και να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες μηνύσεις και τα δαγκώματα. Η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί ως μεταβατικό στάδιο μέχρι να φανεί η αισθητή μείωση των αδέσποτων με βάση τα αποτελέσματα που θα δώσουν οι προτεινόμενες αλλαγές των άλλων παραγράφων.

Γράφει: Η ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΊΝΑ ΝΕΑ


  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου